Over Moorveldshof
Zuid-Limburg, je zal er maar wonen.
Authentieke landschap liggen nostalgische dorpjes en stadjes verscholen tussen groene weides en kleurrijke hoogstamboomgaarden, maar bevind je je gelijkertijd op steenworp afstand van de Brightlands Chemelot Campus, het bruisende Maastricht en interregionale uitvalswegen. De Geul en Gulp, die eeuwen geleden het landschap vormden, kabbelen nu rustig voort. De vele monumenten, kastelen, kloosters, molens, monumentale hoeves en vakwerkboerderijen zijn beeldbepalend.
Historie
Hoeve Moorveldshof is een carréboerderij met traditionele bouwstijl voor het Limburgse die in haar huidige verschijningsvorm grotendeels dateert uit de 19de eeuw. De hoeve is gelegen in de gemeente Meerssen, ten noorden van Maastricht, in een landelijke omgeving, nabij de bruisende kernen Meerssen en Beek. De hoeve ligt in een authentiek landschap tussen groene weides en kleurrijke hoogstamboomgaarden, maar tegelijkertijd op steenworp afstand van Maastricht Aachen Airport, de Aviation Valley, de Brightlands Chemelot Campus en interregionale uitvalswegen.
De grote carré vormige boerderij kent twee toegangspoorten, één als ingang naar de binnenplaats en één naar de voormalige schuur, en is onder te verdelen in een viertal vleugels. Beginnende met de grootste vleugel, vleugel A zijnde de voormalige schuur en vervolgens met de klok meedraaiende de achter- zij- een voorvleugel, respectievelijk vleugels B, C & D. Daarnaast is ten zuidoosten van de carré het “bakkus”, een bakhuis, gelegen. Rechts van de poort van het grote woonhuis waren vroeger de paardenstallen gesitueerd. Vleugel A herbergde de schuur en in aan de achterkant, vleugel B waren de jongvee- & varkensstallen en de opslag van veevoer. Tot slot bevonden zich in vleugel C oorspronkelijk de koeienstallen.
De gemeente Meerssen heeft dit pand als gemeentelijk monument bestemd omwille van haar schoonheid, architectonische gaafheid van het exterieur en het bijzondere materiaalgebruik en detaillering. Daarnaast heeft Moorveldshof een cultuurhistorische waarde in relatie tot esthetische kwaliteit en heeft het een historische ruimtelijke relatie met de directe omgeving. In de gemeente Meerssen wordt prachtige natuur versterkt door rijke cultuurhistorie. In typische dorpskernen zijn eeuwenoude karakteristieke monumenten en gebedshuizen gelegen.
Eén van deze karakteristieke carré boerderijen is hoeve Moorveldshof. In tegenstelling tot vroegere boerderijen, zijn deze hoeves rondom een binnenplaats, een cour, gebouwd. Dit karakteristieke type boerderij is naast België, Duitsland en Oostenrijk, ook terug te vinden in het zuiden van Nederland en is met name typerend voor de boerderijen in Zuid-Limburg. De carré boerderijen worden dikwijls ontsloten via een enkele grote poort waardoor er geopperd wordt dat de gesloten carrévorm tot doel had de bewoners en hun bezittingen te beschermen. Veel van deze gesloten boerderijen kwamen namelijk tot stand in de 19e eeuw in een gebied waar de roversbenden van de “Bokkenrijders” actief waren. De ontwikkeling van dit boerderijtype is echter veeleer het gevolg van schaalvergroting in de landbouw en de daarmee gepaard gaande behoefte aan meer stallen en schuren, zonder daarbij al te grote afstanden tussen de diverse bedrijfsgebouwen te creëren. Deze ontwikkeling verliep vanuit de langgevelboerderij via de L-vorm en vervolgens de u-vorm tot het uiteindelijke vierkantshoftype, met de mestvaat op de binnenplaats.
De Moorveldshof is als carré boerderij met boomgaard en bakhuisje van grote cultuurhistorische waarde vanwege zijn lange geschiedenis, die teruggaat tot in elk geval in de 16de eeuw (1560). De huidige verschijningsvorm van de boerderij dateert uit de 19e eeuw. Het gehele complex is opgetrokken uit baksteen en gedekt met rode keramische pannen. De rechtervleugel (aan de westzijde) is nog voorzien van de oorspronkelijke oud-Hollandse pannen.
Gelet op de indrukwekkende lijst van eigenaren met namen van de verschillende regentenfamilies, moet Moorveldshof een belangrijke hoeve zijn geweest. De oudst bekende eigenaar duikt op in een akte uit 1655 waarin de huwelijkse voorwaarden tussen Wolter Frans, graaf van Hoensbroeck en Maria Sibilla vrijvrouw van Flans geregeld worden. In al de tussenliggende jaren is het een komen en gaan van pachters, zoals dat overigens gold voor heel het Zuid-Limburgse platteland. Eigenaren waren veelal adellijke families die vaak uit Duitsland, België of Luxemburg kwamen. Nederlandse families waren ver in de minderheid. Opmerkelijk is de enorme mobiliteit van de pachtersfamilies.
De boerderijen staan in het teken van Wonen en Werken. Op het land werden verschillende gewassen verbouwd en de boomgaarden dienden voor de fruitoogst. De opbrengst van het land werd niet alleen verkocht op de markt, maar was ook het voedsel voor de boerenfamilie en de dieren. De rustige wintermaanden werden gebruikt voor ambachtelijke productie van materialen en producten of reparaties met nauwe banden tot ambachten rondom de smidse, mandenvlechten, molenaar, timmerman etc.
Visie
Ook na de restauratie zal de functie van Wonen en Werken centraal staan op de Moorveldshof, en zal er ruimte worden geboden aan Wonen en Werken in een 200 jaar oude traditie.
Wonen in een pareltje in het Limburgs landschap, authentiek & uniek, al eeuwen een beeldbepalend gebouw, maar nu voorzien van alle moderne geneugten en gemakken. Dat genot willen wij graag met u delen! Door tegelijkertijd ook onze bijdragen leveren aan de instandhouding van de charme van het Limburgse landschap, bepaald door al die karakteristieke en bijzondere historische bouwwerken.